Ryby jsou všeobecně známé jako bohatý zdroj látek, které jinde v přírodě nenajdete. Ne všichni si k rybám ale našli během svého života cestu a tím pádem se o tyto látky zcela ochuzují nebo je konzumují pouze ve velmi malém množství.
Ryby patřily k běžným součástem jídelníčku
Historicky u nás přitom rybí produkty patřily k velmi oblíbeným pokrmům. Zatímco dnes mají punc výjimečného pokrmu, v době feudalismu byly běžnou částí tabule šlechticů, měšťanů i poddaných. Vybíravější čeládka dokonce bojovala za to, že chce mít rybí pochutiny na jídelníčku maximálně dvakrát týdně.
V současnosti se až 66 % Čechů rybám v jídelníčku vyhýbá. Velmi často uvádějí jako důvod vyšší cenu rybího masa. Další část populace si také neporadí s jejich přípravou. A celé řadě lidí ryby zkrátka nechutnají a vadí jim jejich specifický zápach.
V rybách najdete celou řadu minerálů
Lidé, kteří nemají ryby příliš v lásce, se ochuzují o celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou totiž největším zdrojem jódu v přírodě – v průměru obsahují mezi 0,28 až 1,75 mg/kg jódu. Pro srovnání – v poslední době stále populárnější hovězí maso obsahuje mezi 0,015 až 0,019 mg/kg jódu.
Kromě něj ryby obsahují také celou řadu dalších minerálů. Obsahuje celé spektrum výživových látek, mezi které patří:
- Vitamíny B6 a B12
- Vitamíny A a D
- Vápník, selen, zinek
Největší zdroj Omega 3 mastných kyselin
Sladkovodní ryby se všeobecně považují za bohatý zdroj zdravých tuků. Kromě esenciálních kyselin linolové a linolenové obsahují i mastné kyseliny n-3. V případě Omega 3 mastných kyselin se jedná o největší přírodní zdroj. V menším množství najdete Omega 3 také v pekanových ořeších a chia semínkách.
Omega-3 mastné kyseliny přitom mají protizánětlivé, antitrombotické a antiarytmické účinky. Zároveň fungují jako prevence srdečních, cévních a dokonce nádorových onemocnění. Využívají se i při léčbě psychických poruch a snižování hmotnosti.
Omega 3 z ryb nahradíte doplňky stravy
Zatímco ostatní minerály a vitamíny nahradíte dalšími přírodními zdroji, v případě absence ryb ve vašem jídelníčku musíte sáhnout po doplňcích stravy. Na trhu dnes najdete řadu produktů obsahujících nejen Omega 3, ale spektrum dalších látek s antioxidačními účinky.
Mezi ty patří například CBD produkty s technickým konopím, které prodává obchod Cibdol. Kromě těchto důležitých látek vám dodají i kanabinoidy, které působí na endokanabinoidní systém organismu, čímž celé tělo harmonizují.
Více informací o produktech s obsahem kanabinoidů, specificky CBD, najdete tady.
Rybám se nevyhýbejte a pravidelně je zařazujte do svého jídelníčku. Světová zdravotnická organizace WHO uvádí jako doporučené množství 400 g rybích produktů za týden. To je přibližně 21 kg za rok. Realita je ovšem daleko nižší – ročně u nás v průměru sní jeden člověk 5,5 kg ryb nebo produktů vyrobených z rybího masa.
https://vecernikbrno.cz/sroubovy-kompresor-kdy-se-vyplati-do-nej-investovat/
https://brnoextra.cz/miluj-sveho-blizniho-jako-sam-sebe-ridite-se-tim/
https://r1morava.cz/jak-se-ceske-firmy-vyrovnavaji-s-globalnimi-vyzvami/