Čtvrtek, 17 dubna, 2025
spot_img

Ryby slouží jako prevence řady nemocí– jaké látky dodají vašemu tělu?

Ryby jsou všeobecně známé jako bohatý zdroj látek, které jinde v přírodě nenajdete. Ne všichni si k rybám ale našli během svého života cestu a tím pádem se o tyto látky zcela ochuzují nebo je konzumují pouze ve velmi malém množství. 

Ryby patřily k běžným součástem jídelníčku

Historicky u nás přitom rybí produkty patřily k velmi oblíbeným pokrmům. Zatímco dnes mají punc výjimečného pokrmu, v době feudalismu byly běžnou částí tabule šlechticů, měšťanů i poddaných. Vybíravější čeládka dokonce bojovala za to, že chce mít rybí pochutiny na jídelníčku maximálně dvakrát týdně.

V současnosti se až 66 % Čechů rybám v jídelníčku vyhýbá. Velmi často uvádějí jako důvod vyšší cenu rybího masa. Další část populace si také neporadí s jejich přípravou. A celé řadě lidí ryby zkrátka nechutnají a vadí jim jejich specifický zápach.

V rybách najdete celou řadu minerálů

Lidé, kteří nemají ryby příliš v lásce, se ochuzují o celou řadu zdraví prospěšných látek. Jsou totiž největším zdrojem jódu v přírodě – v průměru obsahují mezi 0,28 až 1,75 mg/kg jódu. Pro srovnání – v poslední době stále populárnější hovězí maso obsahuje mezi 0,015 až 0,019 mg/kg jódu. 

Kromě něj ryby obsahují také celou řadu dalších minerálů. Obsahuje celé spektrum výživových látek, mezi které patří:

  • Vitamíny B6 a B12
  • Vitamíny A a D
  • Vápník, selen, zinek

Největší zdroj Omega 3 mastných kyselin

Sladkovodní ryby se všeobecně považují za bohatý zdroj zdravých tuků. Kromě esenciálních kyselin linolové a linolenové obsahují  i mastné kyseliny n-3. V případě Omega 3 mastných kyselin se jedná o největší přírodní zdroj. V menším množství najdete Omega 3 také v pekanových ořeších a chia semínkách.

Omega-3 mastné kyseliny přitom mají protizánětlivé, antitrombotické a antiarytmické účinky. Zároveň fungují jako prevence srdečních, cévních a dokonce nádorových onemocnění. Využívají se i při léčbě psychických poruch a snižování hmotnosti.

Omega 3 z ryb nahradíte doplňky stravy

Zatímco ostatní minerály a vitamíny nahradíte dalšími přírodními zdroji, v případě absence ryb ve vašem jídelníčku musíte sáhnout po doplňcích stravy. Na trhu dnes najdete řadu produktů obsahujících nejen Omega 3, ale spektrum dalších látek s antioxidačními účinky. 

Mezi ty patří například CBD produkty s technickým konopím, které prodává obchod Cibdol. Kromě těchto důležitých látek vám dodají i kanabinoidy, které působí na endokanabinoidní systém organismu, čímž celé tělo harmonizují

Více informací o produktech s obsahem kanabinoidů, specificky CBD, najdete tady.

Rybám se nevyhýbejte a pravidelně je zařazujte do svého jídelníčku. Světová zdravotnická organizace WHO uvádí jako doporučené množství 400 g rybích produktů za týden. To je přibližně 21 kg za rok. Realita je ovšem daleko nižší – ročně u nás v průměru sní jeden člověk 5,5 kg ryb nebo produktů vyrobených z rybího masa.

spot_img
spot_img

Nejnovější články

Related Articles